3 Ocak 2011 Pazartesi

Nermin Teyzemin Aşuresi

Muharrem Ayı nın gelmesi ile birlikte aşure tarifleri artık yemek defterlerinden, elektronik booklardan çıkmaya başladı.. hem ayın getirdiği manevi hazzla hem de damakların lezzetlenmesi için herkes koşuşturmacada... Nermin Teyzemin yaptığı ve  herkesin  yemeye doyamadığı aşure tarifi. Yapması güç ama lezzetti  kıvamı harika.... hadi bakalım tarife geçelim..

Malzemeler:

2 su bardağı aşurelik buğday
1 su bardağı nohut
6,5 su bardağı toz şeker
1 su bardağı kurufasulye
17 su bardağı su ( 20 su bardağına kadar çıkarılabilir buğdayın pişmesine bağlı olarak)
1/2 subardağı pirinç
1 su bardağı kuru üzüm
1 su bardağı küp doğranmış kayısı
1 su bardağı küp doğranmış incir
1 portakal  veya 4 adet limon kabuğu rendesi
5 adet karanfil (isteğe bağlı)
1 kahve fincanı bakla (isteğe bağlı)
1 kahva kaşığı zencefil (isteğe bağlı)
50gr yer fıstığı (isteğe bağlı)

Aşurelik buğday: ayıklanıp yıkanır. Tencereye  konulur. Üzerini üç parmak aşacak su ilave edilir. Tenceren kapağı kapatılmadan 5 dakika kaynatılır. Ocaktan alındıktan sonra üzeri bir bez ile örtülerek sıcak olması sağlanır. 1 gece bekletilir.

Nohut: Akşamdan yıkanıp ayrı bir kapta ıslatılır. 1 gece bekletilir. Ertesi gün suyu süzülüp ayrı bir kapta yumuşayıncaya kadar pişirilir, süzülür. Sıcakken kabukları soyulur.

Kuru Fasülye: Ayıklanıp yıkanarak suya konulur. 1 gece bekletilir. Ertesi gün yumuşayıncaya kadar pişirilir. Ayrı kaplarda. Üzerine soğuk su gezdirmemeye dikkat edilmeli.

Kuru üzüm: Akşamdan yıkanır.Suya konulup 1 gece suda bekletilir.Ertesi gün aşureye konulacağı zaman yıkanıp süzülür aşureye konulur.

Pirinç: Aşureye katılmadan 2 saat önce ıslatılır. (Aşurenin altı yakılmadan önce)

Kayısı: Aşureye katmadan 2-3 saat önce suda bekletilir.

Kuru İncir: Akşamdan yıkanır, suyunun süzülmesi için süzgece konulur. Ertesi gün doğranıp aşureye en aşamada ateşten almadan önce ilave edilir.

Bakla: Akşamdan yıkanıp suya konulur.

Üzerini süslemek için; ceviz, dolma fıstığı, çam fıstığı, iç badem kıyılmış, kuru kayısı, tarçın, nar taneleri, fındık.

Biz süslemek için; tarçın, ceviz ve nar taneleri tercih ettik harika oldu..


Yapılışı: Buğdayı süzüp büyük bir çelik tencereye alın. 17 su bardağı suyu ekleyin önce harlı ateşte kaynatın. Taşma ihtimali yüksek, kaynatırken dikkat edin. Daha sonra ısıyı orta dereceye daha sonra da kısık ateşte 4-5 saat pişirin. Ateşe koyup kaynamaya başladıktan 30 dk sonra pirinçleri yıkanıp içersine katın. Aşureyi  pişirirken tahta kaşık kullanmayı ve dibinin tutmaması için sık sık karıştırmayı ihmal etmeyin. Buğdaylar iyice yumuşayıncaya kadar pişirilir. Buğday suyu, un çorbası kıvamına gelmek üzereyken toz şekeri, nohutu ve kuru fasülyeyi ekleyin ve karıştırın. Nohut ve fasülyenin aşure içinde fazla pişip erimemesine dikkat edin. Bir kaç taşım kaynatın. Yaklaşık 5-10 dakika. Aşure bu aşamada çok koyu kıvamda olmamalıdır. Aşureli buğdayın su emmesine bağlı olarak fazla koyu görünüyorsa sıcak su veya süt ilave edebilirsiniz. Eğer aşure fazla sulu görünüyorsa, yarım su bardağı eritilmiş 2 çorba kaşığı buğday nişastasını karıştırarak aşureye katın ve kaynatmaya başlatın. Aşureye toz şeker katıldığında biraz sulu görünebilir, bu sizi yanıltmasın. Aşure kaselere koyulduğu zaman akar durumda olmalıdır.  Aşureyi ateşten almaya yakın  kuru üzüm, kuru kayısı, yer fıstığı, rendelenmiş portakal kabuğu katıp 5-10 dakika daha kaynatılır. Eğer çok koyu olursa sıcak su ilave edebilirsiniz. Bir kaç kez karıştırdıktan sonra kuru inciri de karıştırın ve ocaktan alın. Kaselere boşaltıktan sonra aşurenin üstü kabuk bağladıktan sonra süslemelerini yapabilirsiniz. Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LimOn BuTik MuTfaK   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP