29 Mart 2010 Pazartesi

Poğaça -Ekmek Makinesinde-








Ekmek makinesinde kolayca yapabileceğiniz mayalı bir hamur ile sabaha taze poğaçalar sizi bekleyebilir. Ekmek makinelerinin çoğunda, ekmek ve reçel yapma fonksiyonlarının yanında hamur karıştırma ve mayalama

fonksiyonları da vardır. İsterseniz lezzetli, ince bir pizza için hamurunuzu ekmek makinesinde oluşturabilirsiniz. Hatta tam buğday unu yerine, kepekli un karışımı kullanarak kalorisi az, glisemik indeksi (GI) daha düşük çok amaçlı hamurlar hazırlayabilirsiniz. Sonuçta karbonhidratları hayatımızdan tamamen çıkaramasak da onları daha sağlıklı bir biçimde tüketebiliriz.

Malzemeler:

1.5 Su bardağı süt
3/4 Su bardağı sıvı yağ
1 Yumurta beyazı 
1 Yumurta sarısı
2 çorba kaşığı şeker
1 çorba kaşığı tuz
5 Su bardağı un
1 Paket instant maya (toz yada granül maya)


Ekmek makinesinin teknesine, yukardaki malzemeler sırası ilave edilir. Hamurun kabarması için önemli nokta önce sıvı malzemelerin koyulması daha sonra ise katı malzemelerin ilave edilmesidir. En son ilave edilen maya, unun ortasına açılan bir çukura yerleştirilmelidir. Gece yatmadan önce malzemeleri ekmek teknesine koyup, programlarsanız, sabaha mayalanmış yumuşak bir hamur sizi bekler. Benim ekmek makinemde hamur yapma programı 1,5 saatlik bir zaman alıyor. Mayalanan hamur sabaha kadar bekleyince de bir hayli fazlalaşıp, tadı özleşiyor.

Eğer hamurunuzu, tam buğday unu yerine, kepek unu ile yapacaksanız, kepek ununun daha fazla su alma özelliğini dikkate alarak, süt miktarını 2 su bardağına çıkarabilirsiniz. Hamuru şekillendirerek içine istediğiniz malzemeyi ( peynir, zeytin vb.) koyduktan sonra yada içi boş olarak fırın tepsisine koyun. Üzerine yumurta sarısı ve çörek otu serpip, 170C fırında 30-35 dakika pişirin.  Poğaçalar hazııırrr...







Bir dipnot: 

Glisemik indeks (Gİ) ne anlama geliyor?
Gİ”, “Glisemik ındeks” kavramının kısaltılmış halidir. Bir besinin glisemik indeksi, onun “kan şekerini yükseltme özelliği”ni ifade eder. Glisemik indeks 0 ile 100 arasında değişir. Bir yiyeceğin Gı değeri 100’e ne kadar yaklaşırsa, o besin o oranda sorunlu demektir. Çünkü glisemik indeksi düşük besinler insülin cevabını azaltırken, yüksek Gİ’li besinler kan şekerini çok fazla ve hızlı yükseltip şiddetli “insülin-şeker dalgalanmaları”na sebep olur. Bu dalgalanmalar kan şekerinin ayarlanmasını, kan yağlarının dengelenmesini güçleştirir. Trigliseridi yükseltir. HDL kolesterolü azaltır. Hipoglisemi ataklarını sıklaştırır. Yeme kontrolünü güçleştirir. Kilo almayı, özellikle göbek, bel bölgesinde yağ depolamayı kolaylaştırır. Karaciğeri yağlandırır. Damarlarınızı hızlı yaşlandırır. Sizi önce diyabet adayı (prediyabet), sonra da şeker hastası (diyabet) yapar! Glisemik indeksi düşük besinlerse kan şekerini daha yavaş ve daha az yükselttiğinden gereksiz insülin banyolarını engeller ve yukarıdaki sorunların çoğunu önler. Prof. Dr. Osman MÜFTÜOĞLU,   http://www.hurriyet.com.tr/saglik/6360406.asp?gid=161)

2 yorum:

  1. Bilgilende için teşekkürler,ekmek makinası ile kek,yoğurt,ekmek ve sandviç hamuru yapıldığını duymuştum ama poğaça yapıldığını ilk defa sizden duyuyorum.En kısa zamanda deneyeceğim.

    YanıtlaSil
  2. afiyet olsun diyorum şimdiden.. bilgiler paylaştıkca gelişir.. :)

    YanıtlaSil

LimOn BuTik MuTfaK   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP