29 Mart 2010 Pazartesi

Poğaça -Ekmek Makinesinde-








Ekmek makinesinde kolayca yapabileceğiniz mayalı bir hamur ile sabaha taze poğaçalar sizi bekleyebilir. Ekmek makinelerinin çoğunda, ekmek ve reçel yapma fonksiyonlarının yanında hamur karıştırma ve mayalama

fonksiyonları da vardır. İsterseniz lezzetli, ince bir pizza için hamurunuzu ekmek makinesinde oluşturabilirsiniz. Hatta tam buğday unu yerine, kepekli un karışımı kullanarak kalorisi az, glisemik indeksi (GI) daha düşük çok amaçlı hamurlar hazırlayabilirsiniz. Sonuçta karbonhidratları hayatımızdan tamamen çıkaramasak da onları daha sağlıklı bir biçimde tüketebiliriz.

Malzemeler:

1.5 Su bardağı süt
3/4 Su bardağı sıvı yağ
1 Yumurta beyazı 
1 Yumurta sarısı
2 çorba kaşığı şeker
1 çorba kaşığı tuz
5 Su bardağı un
1 Paket instant maya (toz yada granül maya)


Ekmek makinesinin teknesine, yukardaki malzemeler sırası ilave edilir. Hamurun kabarması için önemli nokta önce sıvı malzemelerin koyulması daha sonra ise katı malzemelerin ilave edilmesidir. En son ilave edilen maya, unun ortasına açılan bir çukura yerleştirilmelidir. Gece yatmadan önce malzemeleri ekmek teknesine koyup, programlarsanız, sabaha mayalanmış yumuşak bir hamur sizi bekler. Benim ekmek makinemde hamur yapma programı 1,5 saatlik bir zaman alıyor. Mayalanan hamur sabaha kadar bekleyince de bir hayli fazlalaşıp, tadı özleşiyor.

Eğer hamurunuzu, tam buğday unu yerine, kepek unu ile yapacaksanız, kepek ununun daha fazla su alma özelliğini dikkate alarak, süt miktarını 2 su bardağına çıkarabilirsiniz. Hamuru şekillendirerek içine istediğiniz malzemeyi ( peynir, zeytin vb.) koyduktan sonra yada içi boş olarak fırın tepsisine koyun. Üzerine yumurta sarısı ve çörek otu serpip, 170C fırında 30-35 dakika pişirin.  Poğaçalar hazııırrr...







Bir dipnot: 

Glisemik indeks (Gİ) ne anlama geliyor?
Gİ”, “Glisemik ındeks” kavramının kısaltılmış halidir. Bir besinin glisemik indeksi, onun “kan şekerini yükseltme özelliği”ni ifade eder. Glisemik indeks 0 ile 100 arasında değişir. Bir yiyeceğin Gı değeri 100’e ne kadar yaklaşırsa, o besin o oranda sorunlu demektir. Çünkü glisemik indeksi düşük besinler insülin cevabını azaltırken, yüksek Gİ’li besinler kan şekerini çok fazla ve hızlı yükseltip şiddetli “insülin-şeker dalgalanmaları”na sebep olur. Bu dalgalanmalar kan şekerinin ayarlanmasını, kan yağlarının dengelenmesini güçleştirir. Trigliseridi yükseltir. HDL kolesterolü azaltır. Hipoglisemi ataklarını sıklaştırır. Yeme kontrolünü güçleştirir. Kilo almayı, özellikle göbek, bel bölgesinde yağ depolamayı kolaylaştırır. Karaciğeri yağlandırır. Damarlarınızı hızlı yaşlandırır. Sizi önce diyabet adayı (prediyabet), sonra da şeker hastası (diyabet) yapar! Glisemik indeksi düşük besinlerse kan şekerini daha yavaş ve daha az yükselttiğinden gereksiz insülin banyolarını engeller ve yukarıdaki sorunların çoğunu önler. Prof. Dr. Osman MÜFTÜOĞLU,   http://www.hurriyet.com.tr/saglik/6360406.asp?gid=161)

24 Mart 2010 Çarşamba

Tarcinli Temel Kurabiye

Hem yapımı basit hem de hızlı pişen kurabiyelere ne dersiniz? Üstelik kolay şekil alan hamur ile butik kurabiyelere de dilediğiniz şekli verebileceksiniz...

Butik kurabiye için verilen temel kurabiye hamurları ile çalışmak çok zor. Özellikle, hamurun her fırsatta kum gibi dağılması moral bozucu ve fazladan zaman harcamaya neden oluyor. Bu tarif bence kurtarıcı bir tarif oldu. Kesinlikle öneririm. Bol tarçınlı olursa sıcak şarabın yanında harika olabilir :)

Malzemeler:
1 su bardağı pudra şekeri
2,5 su bardağı un
3/4  çay bardağı nişasta
1 yumurta 
1 paket kabartma tozu ( butik kurabiye çalışacaksanız, kabarmayı engellemek için kabartma tozu kullanmayın.)
125 gr margarin (oda sıcaklığında)
İstege bağlı (kalorisi az oldu daha fazla olsun diyenlere:) ) badem yada fındık ezmesi
2 tatlı kaşığı tarçın


Pudra şekerini ve margarini  özleşene kadar yoğuruyoruz. Mikserimizin yoğurma aparatı bu iş için oldukça uygun. Daha sonra sırasıyla yumurta, fındık yada fıstık ezmesi ile 1 dakika daha yoğurduktan sonra unu ve diğer malzemeleri ekliyoruz. Yoğurulan hamuru 45 dakika buzdolabında bekletiyoruz. Daha sonra istediğimiz kalıplarla şekil veriyoruz. Ben kurabiyelerin içini çikolata ve kuşburnu ezmesi ile doldurduğum. Kurabiyelerin alt kısımlarını yuvarlak bir kalıpla kestikten sonra 170C deki fırında 15 dakika pişirdim. Daha sonra aynı kalıbın içini daha küçük bir kalıpla keserek, üst kısımlarını pişirdim. Altta kalan kurabiyenin üzerine erittiğim çikolatayı sürdüm, üstüne de kalıplara kesilip pişirilmiş diğer paraçayı koydum. Aynı işlemi kuşburnu ezmesi ile de tekrarladım. Siz de diğer reçel marmelat ve çikolatalar ile çalışabilirsiniz. Şekillendirmek de yine hayal gücünüze kalmış..Tarif, Müge Hanım'ın tarifi baz alınarak yapılmış ancak üzerinde bazı küçük değişikler yapılmıştır.  


                        

                                              








7 Mart 2010 Pazar

İyi ki doğdun Siyami :) Sevgili Kedimiz

Hem deneme hem de Siyami' nin dogumgününü geleneksel olarak her yıl kutlamamız sebebiyle bu pasta cıktı ortaya. Siyami evimizin kedisi, kendisi hem akıllı hem de insanlara çok düşkün bir siyam kedisi .. İtiraf etmeliyim ki kendisi çok şanslı bir kediş..:))) Ne maması eksik ne de sevgisi :)) İyi ki doğmuş benim kedişim.. 

Pastanın yanına cup cakelerden de bir kaç figür çalışması denedim.. Böylece Siyami yi doğum gününde arkadaşları da yalnız bırakmamış oldu..

Solda ki üçlü sırasıyla eski kız arkadaşları, Missi, Tarçın ve Kızım. Kaplumbağalar da evimizin kaplumbağaları. Siyaminin başında nöbet tuttuğu ve arkadaşlık yaptığı  kaplumbağalar. Sol üstteki Selami, sol alttaki Hürrem. Evimiz sayemde bir süre sonra hayvanat bahçesi haline alacak. İtiraf ediyorum ben mühendis  değil veteriner olmak istiyordum !! :((

En üsteki ikililerin soldaki bayan Fıstık sağdaki da bay Mıstık. Aslan arkadaşlar kendileri.. Büyük kedileri temsilen gelmişler doğum gününe... :))





Tarife gelince; Özetle;  iki adet pandispanya 24 cm kalıplar da pişiyor. Elde ettiğiniz pandispanyaları soğuyunca ikiye ayırıp, kedi  şeklini elde edecek biçimde kesiyorsunuz. Kedi şeklini nasıl mı elde edeceksiniz?  Aslında oldukça basit, bu şeklin elde edilişini Betty Crocker' da ilk kez görmüştüm sonra internette bakınırken gördüm ki bir çok kişi tarafından da çokça kullanılmış. Ben yine de size sürekli takip ettiğim kaynağın adresini vermek istiyorum. Buradan lütfen BettyCrocker. Burada gördüğünüz gibi bir yuvarlak pandispanya 4 bölüme ayrılarak pastanın genel şekli ortaya cıkıyor.

Daha sonra aralarını aralarını istediğiniz pasta  dolgu kreması ile doldurabilirsiniz . Ben vanilyalı pasta kreması ve muz kullandım. Klasik ve hafif. Pastanın içini doldurup aynı krema ile pastanın tamamını da sıvadım. Bir gün buzdolabında bekleyen sıvanmış pasta için sert kıvamlı krem şanti hazırladım ve buzdolabında 2 saat beklettim. Daha sonra sıkma poşetine alıp elimdeki amatör başlıkla pastanın yüzeyini yuvarlak ufak tepelerle doldurdum.

En son aşamada ise Siyami' nin yüzüne bakarak ağız ve gözler için bir eskiz çizdim  Sonra mikrodalgada erritğim bitter çikolata ile burun ve ağzını bu eskize göre yaptım. Kulakları ve kuyruğu içinde bir parça bitter çikolata ile çalıştım. En son olarak beyaz çikolatadan tasma yapıp bitter çikolata ile üzerine ismini ve yaşını yazdım. Tüm çikolata parçaları 5 dakika derin dondurucu da kaldıktan ve donduktan sonra pastanın üzerine transfer ettim. Gözler Haribo paketindeki mavi şekerlerden. Bu şekerler ve çikolatalar dışında her şey hazır gıda kullanılmadan   - hazır krema, krem şanti vs.-  evde yapıldı. 


LimOn BuTik MuTfaK   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP